e-PRZEWODNIKW JAKI SPOSÓB PRAWIDŁOWO ZNAKOWAĆ ŻYWNOŚĆ?e-PRZEWODNIK

KLUCZOWYM ELEMENTEM WPŁYWAJĄCYM NA JAKOŚĆ HANDLOWĄ ŻYWNOŚCI JEST JEJ PRAWIDŁOWE OZNAKOWANIE.

Jednym z podstawowych aktów prawnych, które określa ogólne zasady, wymogi i zakresy odpowiedzialności dotyczące informacji na temat żywności, a w szczególności etykietowania żywności jest rozporządzenie PEiR nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku.

Rozporządzenie to dotyczy podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze NA WSZYSTKICH ETAPACH ŁAŃCUCHA ŻYWNOŚCIOWEGO, NA KTÓRYCH ICH DZIAŁANIA DOTYCZĄ PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI. Ma ono zastosowanie do wszelkich środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego, w tym do środków spożywczych dostarczanych przez zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, stołówki, etc.) i do środków spożywczych przeznaczonych do dostarczenia do zakładów żywienia zbiorowego.

Jedną z podstawowych reguł znakowania jest tzw. ZASADA RZETELNEGO INFORMOWANIA, która mówi o tym, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

WYPEŁNIJ formularz już teraz i POBIERZ swój egzemplarz e-PRZEWODNIKA!

Znajdziesz w nim OBOWIĄZKOWE INFORMACJE w kontekście ŻYWNOŚCI:

  • OPAKOWANEJ;
  • NIEOPAKOWANEJ.
https://www.gba-polska.pl/wp-content/uploads/2022/09/GBA-POLSKA-w-jaki-sposob-prawidlowo-znakowac-zywnosc-1.jpg

Pobierz bezpłatny
e-PRZEWODNIK

Wypełnij formularz!

Pola oznaczone kwadracikami są obowiązkowe.

    FORMULARZ KONTAKTOWYŻywność

    Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
    Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.