ŻywnośćPOZNAJ(Ń) LABORATORIUM GBA POLSKA

Zapraszamy do wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu eksperckim, połączonym ze zwiedzaniem nowego, akredytowanego Laboratorium Mikrobiologicznego GBA POLSKA w Poznaniu:

POZNAJ(Ń) LABORATORIUM GBA POLSKA

Kiedy?

  • 24 kwietnia 2024 w godzinach od 09:00 do 14:30

Gdzie?

  • Hotel ForZa, ul. Dworska 1, Poznań
Program szkolenia

Prelekcja 1

MONITORING ŚRODOWISKA PRODUKCJI I PRAKTYCZNE ASPEKTY PRÓBKOBRANIA

Ewelina Kijewska, Ekspert ds. Analiz Mikrobiologicznych 

Waldemar Wołoch, Dyrektor Działu Próbkobrania

Zagadnienia dotyczące procedur i standardów higieny, monitorowania skuteczności działań sanitarnych oraz implementacji środków kontroli mikrobiologicznej w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Próbkobranie w praktyce, metody pobierania próbek.

Prelekcja 2

WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA ETYKIECIE – PODSTAWY PRAWNE I ICH INTERPRETACJA

Maciej Wojciechowski, Ekspert ds. Prawa Żywnościowego

Temat skierowany do producentów, dystrybutorów i importerów żywności. Omówione zostaną regulacje prawne, sposoby
i rodzaje prezentacji informacji o wartości odżywczej (informacje obowiązkowe i dobrowolne), zalecenia Komisji Europejskiej, produkty zwolnione z obowiązku podawania tej informacji oraz przykładowe błędy.

Prelekcja 3

MAKROCIEKAWOSTKI O MIKROŚWIECIE

Patrycja Klemens, Ekspert ds. Mikrobiologii

Czy chleb może „krwawić”? Dlaczego Legionella atakuje makrofagi? Czy bakterie pachną?

Prelekcja 4

WIARYGODNE WYNIKI BADAŃ WEWNĘTRZNYCH 

Joanna Tabara, Dyrektor ds. Jakości

Temat skierowany do odbiorców, którzy posiadają w swoich strukturach małe laboratoria wewnątrzzakładowe, technologiczne, przy produkcji itp., realizujące podstawowe metody badawcze. Zagadnienia wpływające na jakość tego typu badań, jak np. pobranie próbki, kontrola jakości, sprawdzanie wyposażenia, potwierdzanie metody, sporządzanie zapisów. Przydatne wskazówki, łatwe do wdrożenia, a podnoszące wiarygodność wydawanych wyników.

Prelekcja 5

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – PODEJŚCIE ANALITYCZNE 

Anna Sekuła, Kierownik Pracowni Analiz Klasycznych Laboratorium Fizykochemicznego

Temat skierowany do producentów żywności, osób przygotowujących specyfikację produktów, technologów żywności. Przedstawienie możliwości wykorzystania metod analitycznych do oznaczania zawartości składników odżywczych. Istnieje wiele różnych metod analitycznych, dzięki którym można dokładnie analizować składniki odżywcze w produktach spożywczych. Wybór odpowiedniej metody analitycznej zależy głównie od charakterystyki składu produktu oraz zakresu analizowanych składników odżywczych. Każda metoda ma swoje zalety i ograniczenia, dlatego ważne jest dostosowanie jej do konkretnego produktu z zastosowaniem wytycznych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Regulamin
  • Organizatorem bezpłatnego szkolenia jest GBA POLSKA Sp. z o.o.
  • Udział w szkoleniu jest całkowicie nieodpłatny.
  • Nie istnieje ograniczenie dotyczące ilości osób zgłoszonych z tej samej firmy.
  • O przyjęciu zgłoszenia i potwierdzeniu uczestnictwa decyduje Organizator.
  • Potwierdzenie uczestnictwa i wszelkie informacje organizacyjne zostaną przesłane drogą e-mailową na adres podany w formularzu rejestracji.

ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ I ZOBACZ, JAK WIELE PRAKTYCZNEJ WIEDZY ZYSKUJESZ, BIORĄC UDZIAŁ W WEBINARACH Z CYKLU EKSPERT FOODLAB!

Zapisz się już dzisiaj!

Liczba miejsc ograniczona

Pola oznaczone kwadracikami są obowiązkowe.

    FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy zawsze w kontakcie

    Masz pytania? Potrzebujesz indywidualnej oferty?
    Skorzystaj z możliwości formularza kontaktowego. Niezwłocznie wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.