Badania środowiska produkcji – powietrze (czystość mikrobiologiczna i stężenie cząstek stałych).
Nadzór nad higieną procesu produkcyjnego w zakładach wytwarzających produkty kosmetyczne, wyroby medyczne oraz produkty farmaceutyczne powinien obejmować, oprócz kontroli czystości powierzchni, stanu higieny pracowników i jakości wody produkcyjnej również kontrolę czystości powietrza.
Wychodząc naprzeciw potrzebom firm kosmetycznych i farmaceutycznych firma GBA POLSKA przygotowała specjalną ofertę badań weryfikujących jakość powietrza (czystość mikrobiologiczna i stężenie cząstek stałych) w zakładach produkcyjnych.
Dlaczego warto i należy badać czystość mikrobiologiczną powietrza?
Poznanie mikroflory powietrza ma istotne znaczenie do określenia warunków higienicznych panujących w zakładach przemysłowych czy magazynach oraz do określania mechanizmów potencjalnego zanieczyszczania produktów. Powietrze otaczające linię produkcyjną może stać się źródłem zanieczyszczenia produktu, a także stanowić swego rodzaju przenośnik mikroorganizmów. Zanieczyszczone powietrze stanowi zagrożenie nie tylko dla zdrowia pracowników, ale również dla czystości produktu, a także utrudnia osiąganie odpowiedniej skuteczności mycia i dezynfekcji urządzeń oraz pomieszczeń.
W zakładach przemysłowych, magazynach, pomieszczeniach produkcyjnych stopień zanieczyszczenia powietrza zależy od kilku czynników: stanu sanitarnego pomieszczeń produkcyjnych, sprzętów, kanałów; higieny osobistej personelu; rodzaju i stanu mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów; umaszynowienia oraz rodzaju technologii.
Metody badań czystości mikrobiologicznej powietrza:
- metoda sedymentacyjna – polega na swobodnym osiadaniu drobnoustrojów na powierzchni zestalonego podłoża agarowego pod wpływem naturalnych sił grawitacji.
- metoda zderzeniowa – wymuszone osiadanie drobnoustrojów na powierzchni podłoża hodowlanego za pomocą aparatu, który zasysa określoną objętość powietrza.
- metoda filtracyjna – przepuszczenie określonej objętości powietrza przez jałowy filtr membranowy lub płyn fizjologiczny
- identyfikacja gatunkowa drobnoustrojów (metoda MALDI-TOF) – dodatkowe badanie, które pozwala określić z dokładnością co do gatunku drobnoustroje występujące w powietrzu.
Wszystkie powyższe metody są oferowane przez Laboratorium GBA POLSKA.
Dlaczego warto i należy badać stężenie cząstek stałych w powietrzu?
W gałęziach przemysłu takich jak przemysł farmaceutyczny, wyrobów medycznych a także coraz częściej kosmetyczny pomieszczenia produkcyjne klasyfikuje się najczęściej ze względu na ilość zanieczyszczeń cząstkami stałymi o różnej średnicy występujących w powietrzu wewnętrznym.
Monitorowanie jakości powietrza pod kątem stężenia cząstek stałych jest jednym z kluczowych elementów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Wytyczne dotyczące monitorowania stężenia cząstek stałych (tzn. sposoby badania, podział na klasy czystości) znajdują się w poniższych dokumentach:
- norma PN-EN ISO 14644-1:2016 Pomieszczenia czyste i związane z nimi środowiska kontrolowane – Część 1: Klasyfikacja i czystość powietrza.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 grudnia 2002 roku w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (Dz.U. 2002 nr 224 poz. 1882)
Metody badań stężenia cząstek stałych w powietrzu:
- pomiar licznikiem cząstek stałych – zapewniający pomiar w czasie rzeczywistym cząsteczek o średnicach od 0,3µm do 10,0µm w jednostce objętości powietrza
Stały monitoring jakości powietrza (czystość mikrobiologiczna i stężenie cząstek stałych) pozwala na podjęcie działań w przypadku wystąpienia potencjalnego zagrożenia mikrobiologicznego i tym samym zapobiec zakażeniu, które mogłoby wpłynąć na jakość wytwarzanego produktu.
Nasze mocne strony:
- badania objęte zakresem akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji AB 1095;
- wykwalifikowana kadra próbkobiorców – pobieranie próbek objęte zakresem akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji AB 1095;
- elastyczność metodyk badań i dopasowanie się do specyficznych wymagań Zleceniodawcy.
Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu i współpracy!
GBA POLSKA Sp. z o.o. od 20 lat jest rzetelnym i wiarygodnym partnerem w obszarze badań laboratoryjnych i usług intelektualnych dla żywności, środowiska i kosmetyków.