GBA POLSKAUsługi dedykowane branży ryb, przetworów rybnych i owoców morzaŻywność

Dzięki współpracy z GBA POLSKA spełnią Państwo wymagania:

  • PRAWNE;
  • SYSTEMÓW BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI;
  • SIECI HANDLOWYCH;
  • KONSUMENTÓW.

Jakie usługi dedykowane branży ryb, przetworów rybnych i owoców morza znajdą Państwo w ofercie GBA POLSKA?

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE:
  • obecność i liczba Listeria monocytogenes;
  • obecność Salmonella spp.;
  • obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczany;
  • liczba gronkowców koagulazo – dodatnich;
  • obecność bakterii z grupy coli;
  • liczba pleśni;
  • liczba drożdży;
  • bakterie z rodzaju Pseudomonas;
  • inne.
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE:
  • dioksyny;
  • antybiotyki;
  • radiologia;
  • Substancje perfluoroalkilowe (PFAS);
  • WWA;
  • masa netto;
  • białko;
  • sucha masa / woda;
  • zawartość mięsa ryby, zalewy;
  • tłuszcz całkowity;
  • popiół ogólny;
  • popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym;
  • sól;
  • kwasowość;
  • liczba kwasowa;
  • liczba nadtlenkowa;
  • cukry ogółem i redukujące;
  • pH;
  • błonnik pokarmowy;
  • zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne, organiczne;
  • glazura;
  • zawartość ości, oprawienie, wysuszka powierzchniowa i głęboka, pozostałości błony
    otrzewnej, skóry, łusek;
  • histamina;
  • profil kwasów tłuszczowych;
  • kwasy omega-3, omega-6, DHA i EPA;
  • kwasy nasycone i nienasycone;
  • cholesterol;
  • witaminy: A, grupa B, E, K, C, D;
  • metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As;
  • składniki mineralne: Sn, Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.;
  • konserwanty: kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy;
  • sztuczne barwniki;
  • pozostałości pestycydów;
  • obecność i identyfikacja GMO;
  • obecność i zawartość alergenów;
  • inne.
BADANIA PRZECHOWALNICZE / WYZNACZANIE LUB POTWIERDZANIE TERMINU PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:

Badania przechowalnicze polegają na wykonaniu analiz produktu, po przechowywaniu w określonych warunkach, w odpowiednich odstępach czasowych. W zależności od rodzaju produktu, badania obejmują analizy mikrobiologiczne, fizykochemiczne oraz czy sensoryczne.

Wyniki końcowe pozwalają na potwierdzenie lub zmianę zakładanego terminu przydatności do spożycia. Ocena wyników badań przechowalniczych dokonywana jest w oparciu o specyfikację produktu i badania wykonane bezpośrednio po produkcji.

BADANIA OBCIĄŻENIOWE (CHALLENGE TESTS):

Wprowadzenie do produktu w warunkach laboratoryjnych drobnoustrojów i przechowywanie go w różnych, dających się racjonalnie przewidzieć warunkach. Produkt przechowuje się w warunkach najbardziej zbliżonych do tych, w których produkt będzie przechowywany w całym okresie przydatności do spożycia, uwzględniając zmiany temperatury podczas transportu i dystrybucji.

Badania uwzględniają również zmienność produktu poprzez użycie różnych partii oraz zastosowanie szczepów wzorcowych pochodzących z międzynarodowych kolekcji jak i szczepów naturalnych wyizolowanych z danego rodzaju żywności.

BADANIA OPAKOWAŃ:
  • migracja globalna i specyficzna;
  • badania zanieczyszczeń mikrobiologicznych;
  • ocena organoleptyczna w zakresie wyglądu i trwałości nadruku;
  • analiza sensoryczna w zakresie przekazywania obcego smaku i zapachu z opakowania do żywności;
  • badania fizykochemiczne i mechaniczne (np. szczelność, odporność chemiczna);
  • oznaczanie zawartości metali ciężkich;
  • inne.
WERYFIKACJE ETYKIET:
  • weryfikacja oraz opracowanie etykiet (merytoryczne i graficzne) dla branży spożywczej;
  • opracowanie tabeli wartości odżywczej (na rynek UE i USA);
  • opracowanie ekspertyz dotyczących znakowania (wymaganych m. in. przez sieci handlowe).
BADANIA HIGIENY ŚRODOWISKA PRODUKCJI:
  • kontrola czystości mikrobiologicznej powierzchni (wymazy, płytki odciskowe);
  • monitoring czystości mikrobiologicznej powietrza (metoda sedymentacyjna, metoda zderzeniowa);
  • badanie cząstek stałych.
BADANIA WODY I LODU:
  • badania organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne.
BADANIA ŚCIEKÓW:
  • akredytowane badania jakości ścieków przemysłowych i bytowych w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz mikrobiologicznych i parazytologicznych.
BADANIA I REMEDIACJA GRUNTÓW:
  • kompleksowa usługa w zakresie badań zanieczyszczenia gleby, ziemi lub wód gruntowych substancjami powodującymi ryzyko, a także remediacji środowiska gruntowo – wodnego.
EKSPERTYZY ŚRODOWISKOWE:
  • operaty wodno – prawne;
  • pozwolenia sektorowe oraz zintegrowane;
  • wnioski i opracowania związane z gospodarką odpadami.
SZKOLENIA I DORADZTWO:
  • stosowanie i interpretacja przepisów prawa żywnościowego z prawem UE;
  • doradztwo prawne z dziedziny prawa żywnościowego;
  • doradztwo prawne z zagadnień ochrony środowiska;
  • znakowanie żywności, w tym znakowanie wartością odżywczą;
  • przygotowanie do eksportu produktów na rynek USA;
  • systemy jakości: audyty wewnętrzne, wdrażanie, pomoc w uzyskaniu certyfikatu.

Dlaczego warto wybrać GBA POLSKA?

  • DEDYKOWANY OPIEKUN KLIENTA;
  • PANEL KLIENTA DOSTĘPNY 24H/DOBĘ;
  • AKREDYTOWANY POBÓR PRÓBEK;
  • TRANSPORT W MONITOROWANYCH WARUNKACH (CHŁODNIE I MROŹNIE);
  • ROZPOCZĘCIE BADAŃ W CIĄGU KILKU / KILKUNASTU GODZIN OD ODBIORU PRÓBKI.
https://www.gba-polska.pl/wp-content/uploads/2023/01/GBA-POLSKA-ryby-przetwory-rybne-owoce-morza-1.jpg

Chcesz zlecić wykonanie usług przez GBA POLSKA?

Wypełnij formularz!

Pola oznaczone kwadracikami są obowiązkowe.

    FORMULARZ KONTAKTOWYBądźmy w kontakcie

    Najwyższe standardy, ogromne doświadczenie i wiedza naszych specjalistów.