Nasi eksperci doradzą w zakresie wymaganych badań i interpretacji wyników.
KNOW WHAT’S INSIDE
Dokładność i niezawodność laboratoriów zostały potwierdzone akredytacją zgodnie z normą ISO/IEC 17025. Możemy pomóc Ci w szerokim zakresie analiz, od testów standardowych po projekty dostosowane do Twoich potrzeb.
Badania właściwości fizykochemicznych żywności to nie tylko zabezpieczenie zdrowia konsumentów, ale także spełnienie wymogów jakości handlowej obowiązujących w międzynarodowym obrocie żywnością.
Czytaj więcej TUTAJ.
Badanie wartości odżywczej jest jednym z podstawowych obowiązków producentów żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Czytaj więcej TUTAJ.
Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. Mogą być dostarczane z różnych źródeł żywnościowych.
Zakres oferowany przez GBA POLSKA:
Podczas tego badania określa się zawartość cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza i sacharoza, lakotza, maltoza. badanie profilu cukrowego może być wykorzystywane do monitorowania zawartości cukrów w produktach spożywczych w ramach potwierdzenia specyfikacji jak i dla danych do umieszczenia na etykiecie produktu spożywczego.
Dzięki metodzie wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją diodową (HPLC-DAD), mamy możliwość określenia zawartości:
Określenie zawartości pierwiastków dla potwierdzenia zgodności deklaracji składnika z etykietą suplementu diety. Testy wykonuje się techniką ICP-MS metoda spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej oraz ICP-OES metoda atomowej spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej.
Konieczność monitorowania wynika z ich potencjalnej obecności w żywności ze źródeł:
Benzo(a)piren jest związkiem chemicznym z grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), stosowanym jako marker obecności i działania rakotwórczych WWA w żywności, na podstawie opinii naukowej byłego Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF). Czytaj więcej TUTAJ.
Analiza wykonywana metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD).
Badanie wykonywane techniką LC-MS/MS (Chromatografia Cieczowa z Detekcją Masową w Tandemie) jest wysoce precyzyjną i czułą techniką analityczną, stosowaną do identyfikacji i ilościowego oznaczania związków chemicznych w próbkach. W przypadku alkaloidów pirolizydynowych, metoda LC-MS/MS może być używana do ich wykrywania i pomiaru w roślinach lub produktach ziołowych.
W tej metodzie, najpierw próbka jest rozdzielana za pomocą chromatografii cieczowej (LC), co pozwala na oddzielenie poszczególnych składników. Następnie związki te są wprowadzane do masowego spektrometru tandemowego (MS/MS), gdzie są jonizowane i rozdzielane na podstawie stosunku masy do ładunku elektrycznego, a następnie wykonywane są selektywne reakcje chemiczne (np. fragmentacja), które pozwalają na identyfikację i ilościowe oznaczenie badanych alkaloidów.
Zakres oznaczalności: (1,0 – 1000) μg/kg
Czytaj więcej TUTAJ.
Badanie ETO od kilku lat weszło do zakresu podstawowych badań zanieczyszczeń dla surowców szczególnie pochodzących z importu. Analiza wykonywana techniką chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC/MS-MS).
Akryloamid to organiczny związek chemiczny, który wywołuje obawy związane z jego potencjalnym wpływem rakotwórczym na zdrowie człowieka, zwłaszcza w kontekście obecności w żywności. Powstaje w wyniku reakcji cukrów redukujących z asparaginą podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach (powyżej 120˚C) i ograniczonej wilgotności. Jest obecny w różnych produktach spożywczych, głównie w przetworzonych, jak frytki czy chipsy. Poziomy mogą się różnić w zależności od sposobu obróbki, szczególnie w produktach bogatych w skrobię i cukry, np. ziemniaki, pieczywo i ciastka. Również kawa, poddawana procesowi prażenia, może zawierać akryloamid.
GBA POLSKA oferuje badania pozostałości środków ochrony roślin (pestycydów) w żywności i produktach rolnych. Przeprowadzane są one przy użyciu najnowocześniejszych technologii i metod badawczych, takich jak chromatografia cieczowa i gazowa połączona z tandemową spektrometrią mas (LC/MS/MS oraz GC/MS/MS). Dzięki temu możliwe jest dokładne oznaczenie pozostałości na bardzo niskim poziomie detekcji. Nasze analizy obejmują ponad 700 związków i są przeprowadzane zgodnie z normą PN-EN 15662:2018-06.
Czytaj więcej TUTAJ.
Mykotoksyny to toksyczne związki chemiczne produkowane przez pleśnie, które mogą być obecne w różnych rodzajach żywności, w tym ziarnach, orzechach, suszonych owocach, a nawet w produktach przetworzonych.
Rozporządzenie określa limity dla różnych rodzajów mykotoksyn, takich jak aflatoksyny, deoksyniwalenol (DON), zearalenon, fumonizyny itp., w różnych produktach spożywczych. Ma to na celu ochronę zdrowia publicznego poprzez minimalizowanie narażenia ludzi na te toksyny.
Zgodnie z rozporządzeniem o znakowaniu żywności, producenci są zobligowaniu do umieszczenia informacji o alergenach na etykiecie produktu. Dzięki badaniom, można potwierdzić brak danego alergenu w produkcie jak również zwalidować proces mycia linii produkcyjnej.
Czytaj więcej TUTAJ.
W GBA POLSKA wykonujemy badania w kierunku wykrywania obecności GMO w produktach spożywczych i paszach metodą real time PCR. Technika ta charakteryzuje się wysoką czułością i specyficznością, pozwalającą wykryć śladowe ilości modyfikowanego materiału genetycznego w badanej próbce (na poziomie 0,1%).
Czytaj więcej TUTAJ.
Systematyczna i skuteczna ocena żywności pod względem stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego gwarantuje dostarczanie na rynek wyrobów najwyższej jakości.
Czytaj więcej TUTAJ.
Badania których celem jest monitorowanie zanieczyszczeń podczas całego procesu produkcji suplementów, począwszy od pozyskania surowca i higieny produkcji, a skończywszy na gotowym produkcie.
Testy obciążeniowe żywności to badania produktów spożywczych zanieczyszczonych mikroorganizmami w kontrolowany sposób w celu oceny reakcji populacji tych mikroorganizmów na różne czynniki środowiskowe. Mogą one obejmować ocenę reakcji mikroorganizmów naturalnie występujących w produkcie na warunki od produkcji do spożycia. Badane czynniki środowiskowe mogą być związane ze składem produktu, procesem technologicznym, pakowaniem oraz dystrybucją.
Czytaj więcej TUTAJ.
Mają na celu potwierdzenie przydatności do spożycia. Warunki przechowywania zależne są od wymagań produktu. Stosuje się również badania przyspieszonego starzenia.
Czytaj więcej TUTAJ.
Zastosowanie najnowszych rozwiązań i nowoczesnej aparatury do pobierania próbek gwarantuje otrzymanie miarodajnych i rzetelnych wyników. Stosowane przez nas urządzenia posiadają niezbędne certyfikaty.
Czytaj więcej TUTAJ.
Próbkobiorcy GBA POLSKA to specjaliści z branżowym wykształceniem, w tym m. in. technolodzy żywności, chemicy, mikrobiolodzy, geolodzy oraz specjaliści z zakresu ochrony środowiska. Wszyscy przechodzą cykliczne szkolenia wewnętrzne z pełnego zakresu usług świadczonych na rzecz Klientów. Większość próbkobiorców posiada doświadczenie w auditach czystościowych czy systemów jakości.
Czytaj więcej TUTAJ.